در پاسخ به این سوال که اختصاص دو قطبی چیست، میتوانیم بگوییم که اختلال دو قطبی (Bipolar Disorder) یک اختلال خلقی و وضعیت سلامت روان مادامالعمر است که باعث تغییرات شدید در خلقوخو، سطوح انرژی و الگوهای فکری و رفتاری افراد میشود و میتواند تواناییهای شخص در انجام کارهای روزمره را مختل کند.
اختلال دو قطبی مراحل متفاوتی دارد که در هر مرحله، ممکن است با علائم مختلفی از افسردگی یا هیجان بیش از اندازه مواجه شوید. علائمی که در ادامه به آن اشاره میکنیم در طول فازهای مختلف این بیماری بروز پیدا میکنند:
افرادی که اختلال دو قطبی دارند، معمولاً دچار بیخوابی، خستگی، مشکل در تمرکز و کاهش اشتها به غذا هستند و علائم افسردگی را به شکل روزانه احساس میکنند.
افرادی که در شرایط شیداییِ اختلال دو قطبی قرار دارند، ممکن است چند روز را پشت سر هم نخوابند یا زمان بسیار کمی را برای خواب به خود اختصاص دهند.
یکی دیگر از مشکلات اختلال دو شخصیتی، مشکل در تمرکز و کار کردن است. عموماً بیماران نمیتوانند کاری را به پایان برسانند یا با بلندپروازی، استرس و فاکتورهای دیگری مثل اختلال نقص دقت و توجه مواجه میشوند که تمرکزشان را از بین میبرد.
در چنین شرایطی، افراد با احساسات ناگهانی و بزرگشدهای مواجه میشوند که خارج از کنترلشان است و بیش از پیش از خود حساسیت نشان میدهند.
اعتماد بهنفس بالا خوب است، اما برای اشخاصی که اختلال دو قطبی دارند، این موضوع میتواند شرایط خطرناکی مثل خودبزرگبینی را بههمراه داشته باشد و باعث بروز رفتارهای ناهنجاری شود.
عموماً برای اینکه اختلال دو قطبی بهخوبی تشخیص داده شود، باید یک دوره از شیدایی یا نیمهشیدایی را تجربه کرده باشید. سپس، پزشکان براساس سوابق گذشتهتان، انجام آزمایشات و بررسی الگوهای رفتاری و راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، میتواند به این نتیجه برسد که آیا شما اختلال دو قطبی دارید یا نه.